Door Jack v.d. Sande

BEF, een MAG-ereclub

Het valt niet altijd mee een beetje een pakkende titel te bedenken voor het zoveelste clubinter­view. Maar geef maar toe; deze had meteen je aandacht! Het was deze keer ook een beetje lastig uitleggen: “Waar moet jij nu weer naar toe, zo vroeg op de zaterdagochtend?”. “Ik ga naar een club toe; BEF”. “En nee, daar is het niet wat vroeg voor!”. “Gewoon voor de MAG; pure toewijding.” Voor degene die zich afvraagt of dit niet een erg ranzig verhaal wordt; BEF staat dus voor Bob Geurts en Frans Voskuilen, de oprichters, het bestuur en enige leden van Nederlands kleinste Bikers Fun Club, tevens nieuwe MAG-ereclub. De toon is gezet; een inter­view met BEF dus. De club met een grappige gier als embleem; een knipoog naar de motorrijder.

BEF goes small

BEF blijkt iets meer dan een jaar geleden ontstaan te zijn, als, hoe kan het ook anders, grap. Bob en Frans zijn al lang met elkaar bevriend en hebben elkaar ooit leren kennen op camping moto Touché (inmiddels Camping Moto “Route 99”) in Frankrijk. Beiden zijn lid van motorclub Keizer Karel uit Nijmegen. Zij gingen echter nog regelmatig met zijn tweeën op stap. Tijdens een weekendje Touché, onder het genot van een pot bier (volgens Bob gingen ze wat eten en daarbij wat drinken, volgens Frans andersom) kwamen ze tot de conclusie dat ze hier eigenlijk wat mee moesten. Niet dat Keizer Karel niet voldeed; hier zijn beiden nog met veel plezier lid van, maar het tweetal wilde meer, en vooral wat anders. En dat anders is nu precies waar het bij BEF om draait; het moet vooral niet te serieus worden. Waar andere clubs erg geheimzinnig doen over de boekhouding, staan de financiën van BEF gewoon op de website (ik raad iedereen ook aan om vooral eens op de site te gaan kijken; het adres vind je onderaan de pagina). Om geen concurrent te worden van hun eigen club, wilden ze klein blijven en geen leden wegkapen. Waar veel clubs vooral gaan voor groter worden, besloten zij juist te gaan voor kleinste club van Nederland. Zoals de nieuwspagina op de website echter vermeld; er bleek een enorme belangstelling te zijn voor een lidmaatschap. Om deze overweldigende run een halt toe te roepen en de kleinste club te blijven, is per direct een ledenstop ingevoerd. De betrokken persoon had hier alle begrip voor.

BEF goes MAG

De MAG blijkt ook nog een belangrijke rol gespeelt te hebben bij de groei van BEF tot vol­waardige club. In eerste instantie was BEF voornamelijk een virtuele Bikers Fun Club. Tot Frans mij ontmoette in de pauze op de algemene ledenvergadering van de MAG afgelopen jaar. Natuurlijk kwam BEF ter sprake; vreemde verhalen ben ik altijd wel voor in. Tot zowel zijn als mijn grote verbazing bleken zij MAG-ereclub te zijn, omdat alle leden MAG-lid zijn. Het geintje werd nu pas echt leuk natuurlijk; BEF goes MAG. Ze zijn gestart als no-budget club en inmiddels middels donateurs verworden tot low-budget club. Ze hebben een eigen clublogo, wat ook op hun rug prijkt en hebben een clubvlag (gratis gekregen!). De gier, het logo, is eigenlijk per ongeluk ontstaan; een kwestie van wat knippen en plakken met de computer. Later werd erbij bedacht dat het ook een beetje staat voor pakken wat je pakken kunt, een BEF-motto. Er zijn plannen voor een eigen clubnieuwsbrief (voor de donateurs) en tot mijn grote verbazing blijkt BEF een clublokaal te hebben. De club past hier ruim in;. er kan zelfs nog een motor bij. De aanschaf van een eigen sleutelruimte, i.v.m. pekelfietsen en zo, wordt nog overwogen.

BEF goes Sub-Zero

Natuurlijk was ik nieuwsgierig naar de activiteiten van BEF. Gaan zij buiten het seizoen ook bingoën om de winter door te komen? De leden van BEF blijken echter allemaal echte hardcore motorrijders te zijn; ‘s winters wordt er gewoon doorgereden, en het liefst zo veel moge­lijk. Dit is ten slotte waar het allemaal om gaat; zo veel mogelijk rijden. Inmiddels staat er een eigen treffen op het programma. Zoals het echte winterrijders betaamt wordt dit georganiseerd op 23 en 24 februari, tussen Grave en Reek; BEF goes Sub-Zero. BEF is nog steeds een graag geziene gast op Camping Moto “Route 99”. Bob is de enige die daar nog een indoor-burn-out mag maken. Een traditie die ooit ontstaan is tijdens het optreden van een band toen iemand die hem uit begon te dagen. Bob nam de uitdaging graag aan, tot groot plezier van het publiek. Sindsdien gaat hij door het leven als Burn-Out-Bob. Afkorten bleek bij deze bijnaam zinloos. Als BEF ergens aanwezig is wordt steevast de vlag opgehangen. Dit levert veel grappige foto’s op, die weer op de website terug te vinden zijn. Ook van de rubber streep op Camping Moto “Route 99” bestaat zo’n foto. De leden van BEF blijken fanatieke treffenrijders te zijn. Ieder jaar staat een treffen in Schotland op het programma. Frans was aanwezig op het MAG Noord-Holland treffen. Bob werd enkele weken later prompt aangesproken op een treffen in het Noorden des lands, met “Hé, daar heb je het andere lid”. Beide leden van BEF waren aanwezig op het treffen van moederclub Keizer Karel, waar zij de Good-to-See-You vlag (van de MAG gekre­gen) hadden opgehangen. Prompt werd dit door een groep Engelsen aangezien als een wel­komsvlag voor hen. Naast gereden moet er natuurlijk vergaderd worden. De opkomst op de eerste jaarvergadering was maar liefst 50%, een percentage waar menig motorclub jaloers op kan zijn. Gelukkig kent BEF niet echt een vergadercultuur; besluiten kunnen meestal redelijk snel genomen worden. Bestuur en leden zijn het over het algemeen wel met elkaar eens. En stoer kijken wordt natuurlijk erg belangrijk gevonden; je moet ten slotte aan je image denken.

BEF goes baksteensgewijs

Zoals vermeld heeft de MAG nog een belangrijke rol gespeeld in de groei van BEF. Wat heeft BEF met de MAG? BEF is no-nonsense en tegendraads. Het liefste wat BEF doet is mensen prikkelen en aan het nadenken zetten. Dat tegendraadse herkennen ze bij de MAG; niet overal zomaar in meegaan en niet zomaar overal “ja” opzeggen. Beide leden staan volledig achter de standpunten van de MAG. Motorrijden is leuk en BEF wil dit graag zo houden. BEF wil over de dijk kunnen blijven rijden, liefst met de hele club tegelijk en zit niet op motorfietskeuringen te wachten. Het kilometerheffingvoorstel van mevrouw Netelenbos wordt helemaal belachelijk gevonden (niet BEF-like). Meer nog dan dat; de MAG doet tenminste iets. De motorrijder kan prima zelf nadenken, daar heeft ze de politiek niet voor nodig. Ook BEF rijdt als ze met de hele club op pad gaan baksteensgewijs! En zo is dat. 

Hierbij wil ik BEF vast bedanken voor de buitengewoon leuke ochtend, de koffie en......de foto’s op de website van het interview zijn leuk!

Voor meer informatie over BEF:
http://www.bef-nijmegen.nl
e-mail bef@chello.nl